Bilakah Malamnya?


Pejam celik pejam celik, sedar tak sedar kita telah menghampiri garisan pecutan terakhir dalam bulan Ramadhan. Hadiah pembebasan dari api neraka dan hadiah bonanza lailatul qadr akan menanti buat mereka yang istiqamah dan ikhlas dalam memburu madrasah taqwa.

Menjelang malam-malam terakhir ini, ada yang bertanya dan membuat hitungan tentang bilakah malam lailatul qadr? Apakah ianya akan jatuh pada malam 21,23,25,27 atau 29. Bagaimana pula dengan perbezaan masa dan waktu kerana malam 21 di sini mungkin waktunya lain di sana. Jadi bilakah masanya malaikat berbondong-bondong turun mencurahkan kesejahteraan kepada manusia seluruhnya.

Ada yang menggunakan formula Imam Ghazali iaitu dengan melihat kepada hari jatuhnya Ramadhan, ada pula yang melihat kepada pendapat-pendapat ramai dari para sahabat nabi dan ada juga yang cuba berteori sendiri dengan melihat kepada suasana malam yang sunyi sepi, tetapi sebenarnya ada formula yang lebih pasti. Mudah sahaja caranya untuk mendapatkan malam lailatul qadr, istiqamahlah beribadah pada setiap malam, maka insyaallah salah satu dari malam tersebut adalah malam lailatul qadr.

Selamat Mengejar Malam Lailatul Qadr, moh kita lepas masjid semuanya...

No comments:

Post a Comment