Tahniah!

Tahniah atas kesyahidan terbaru pemimpin pejuang pembebasan Hamas, semoga Allah mengurniakannya anugerah syuhada dan menunaikan janji-janjinya kepada ikhwan yang masih menanti-nanti...

Al Ahzab 22-24:
Dan tatkala orang-orang mukmin melihat golongan-golongan yang bersekutu itu, mereka berkata: "Inilah yang dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada kita". Dan benarlah Allah dan Rasul-Nya. Dan yang demikian itu tidaklah menambah kepada mereka kecuali iman dan ketundukan.


Di antara orang-orang mukmin itu ada orang-orang yang menepati apa yang telah mereka janjikan kepada Allah; maka di antara mereka ada yang gugur. Dan di antara mereka ada (pula) yang menunggu-nunggu dan mereka sedikit pun tidak merubah (janjinya),

supaya Allah memberikan balasan kepada orang-orang yang benar itu karena kebenarannya, dan menyiksa orang munafik jika dikehendaki-Nya, atau menerima tobat mereka. Sesungguhnya Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

***

GAZA CITY 31 Julai - Pesawat pejuang Israel membedil lima lokasi di seluruh Gaza menyebabkan seorang komander kanan tentera sayap Hamas terbunuh dan 10 orang lagi cedera.


Tentera Zionis mengesahkan serangan udara itu dan memberitahu ia dilakukan sebagai respons terhadap serangan roket dari Gaza ke bandar Ashkelon, kelmarin.

Keganasan melepasi sempadan itu berlaku selepas beberapa minggu keadaan huru-hara dan meningkatnya kebimbangan ia semakin menjadi-jadi.

Seorang tentera Hamas, Izzedine al-Qassam berkata, mereka akan membalas dendam atas kematian Issa Batran, 42, komander sayap di tengah Gaza dan pembuat roket senior itu.

Menurut Hamas, lapan daripada pengikutnya dan tiga penduduk awam adalah antara mangsa yang cedera dalam serangan udara itu.

Sasaran yang terkena dengan serangan peluru berpandu itu termasuklah kem latihan tentera Hamas di Gaza City, terowong bawah tanah di bawah sempadan Gaza-Mesir dan rumah yang terletak di pinggir kem pelarian Nusseirat, menurut pegawai keselamatan Hamas.

Sementara itu, belum ada pihak yang mengaku bertanggungjawab atas serangan roket ke atas bandar Ashkelon pada Jumaat lalu, bandar yang dihuni 120,000 penduduk haram Yahudi yang terletak 18 kilometer ke utara Gaza.

Sejak serangan tentera Israel, kumpulan-kumpulan kecil di Gaza melakukan serangan roket jarak dekat, namun serangan Jumaat lalu itu menggunakan roket Grad. - AP

No comments:

Post a Comment