Begini, Sayang


Beberapa testimoni Buku Begini, Sayang...

Dari blog Zakuan Hasan

Dari Blog Seindah Cahaya Sanubari

Dari Blog Yati Yusof

Enam tahun yang lalu, kami telah dikurniakan Allah satu anugerah yang cukup berharga.  Lahir pada tanggal 31 Ogos,  diberi namanya Humaira’ (gelaran kepada Saidatina Aisyah) agar dirinya nanti dapat mencontohi peribadi dan kecerdikan Saidatina Aisyah yang agung. Kali pertama melihatnya, seakan tidak percaya bahawa kami telah bergelar ayah dan ibu kepada seorang manusia kecil yang cukup istimewa.


Pengalaman mendidiknya adalah satu pengalaman yang amat indah dan manis. Walaupun pastinya ia disulami dengan mata yang bengkak kerana tidur yang kurang diwaktu malam, kesabaran yang teruji dengan pelbagai karenah yang tidak pernah kami bayangkan dan cabaran-cabaran yang tidak tersangka, namun segalanya kami nikmati dengan penuh kesyukuran.

Melihatnya membesar adalah satu keajaiban. Bermula dari meniarap, kemudian menjulur dan seterusnya merangkak hingga hari ini boleh melompat, bergayut dan berlari pantas, segalanya adalah keajaiban. Masih segar kenangan tika bibirnya yang mungil menyebut kalimah demi kalimah yang membuatkan hati kami menggeletek dan adakalanya kagum dengan perkembangan mindanya yang amat pantas. Soalan demi soalan ditanyakannya, bermula dari nama segala objek yang dilihatnya sepanjang perjalanan pulang ke kampung, di rumah ataupun di tadika.

Kemudian tika mindanya semakin berkembang, soalan apa bertukar pula kepada bagaimana dan kenapa. Soalan ini tidak pernah berhenti hinggalah saat ini. Pelbagai soalan ditanyakannya dari soalan tentang ketauhidan seperti 

“Di mana Allah?”,
“Mengapa tak boleh nampak Allah?”
“Nak jumpa Allah boleh tak?”,

hinggalah soalan tentang ibadah seperti

“Mengapa Perlu Solat?”
“Mengapa Perlu Puasa?”

membawa kepada soalan tentang sains dan kejadian-kejadian alam seperti

“Bagaimana Baby Boleh Ada dalam Perut Ibu?”
“Bagaimana Hujan Turun?”,
”Bagaimana Ombak Wujud?”
“Mengapa air laut boleh menjadi masin.”

Serta banyak lagi yang adakalanya menggeletek hati dan tidak kurang yang membuatkan kami termenung panjang.

Menjawab persoalan-persoalan yang tidak putus-putus (hingga hari ini), kami menggunakannya sebaik mungkin untuk menanam benih-benih keimanan dalam minda dan hatinya. Setiap persoalan akan kami jawab sebaik mungkin dan ditambah dengan perisa tauhid dan keimanan agar setiap soalan yang ditanya tidak hanya membuahkan maklumat, tetapi agar bibit-bibit taqwa tersemai di dalam hatinya menjadikannya insan yang takut kepada Allah.

Setiap soalannya, kami jawab dengan sabar agar nanti tika dia telah remaja dan kemudian menjadi dewasa, dia akan sentiasa menghargai kami dan mengetahui bahawa kami akan sentiasa berada disampingnya untuk menyayanginya setiap masa, walaupun jika kami telah tiada di atas muka dunia.

Sebahagian dari coretan pengalaman ini beserta sebahagian pengalaman isteri saya dalam berhadapan dengan pelbagai karenah pelajar dan ibu bapa di tadika, kami abadikannya di dalam blog agar segala pengalaman dan dialog kami ini dapat kami kongsi dengan seramai mungkin. Kemudian tercetuslah idea untuk membukukannya agar perkongsian kami dapat pergi lebih jauh.

4 bulan kami mengambil masa untuk menulis kembali, membetulkannya dan mengingat banyak lagi pengalaman-pengalaman indah kami bersama Humaira’ dan tidak dilupakan adik kecil Khadijah yang mewarnai suasana dengan gelagatnya yang tersendiri.

Hari ini, buku Begini, Sayang telah pun berada di pasaran dan buat julung-julung kalinya menembusi Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011 dan boleh di dapati di Booth Galeri Ilmu. Kami amat gembira dan pada masa yang juga sedikit terkilan kerana setelah menjadi pelawat (dan sudah tentunya pembeli) di KLIBF sejak saban tahun, tahun ini kami tidak dapat menjejakkan kaki ke sana kerana telah berhijrah ke Adelaide, Australia untuk melanjutkan pengajian bermula Februari tahun ini.

Terima kasih Humaira’, kerana mencetuskan ilham untuk ayah dan ibu menulis buku ini, menjadi teman sejati kami dan penyejuk mata ayah ibu selama ini. Semoga anakanda akan terus membesar menjadi anak yang cerdik dan solehah seperti mana Saidatina Aisyah dan moga syurga menjadi destinasi kita sekeluarga yang abadi. Moga coretan kecil ayah dan ibu ini akan menjadi saksi kenangan indah dan manis yang pernah kita lalui bersama.

Terima kasih juga kepada pihak Galeri Ilmu yang menerbitkan buku ini, terutamanya Pn. Suraiya Pauzi selaku editor pruf, tidak dilupakan juga team produksi dan seluruh pihak yang terlibat dalam penerbitan buku ini. Jika ada kebaikan dan pengajaran yang dapat diperolehi dari buku ini, maka segala puji hanyalah untuk Allah, tuhan sekalian alam, pencipta segala kejadian.