Memberi Tidak Mengurangi

Malam itu, kami sekeluarga berehat setelah kepenatan mengharungi perjalanan panjang dari Tanah Merah, Kelantan ke Tanah Merah Jitra. Perjalanan hampir 7 jam melalui banjaran Titiwangsa yang tinggi merentas tiga negeri bertemankan rimbun kehijauan disepanjang perjalanan dan lintuk liuk Khadijah Hanan yang tidak reti duduk diam, cukup memenatkan.

Kebetulan malam itu siri dokumentari Majalah Tiga memaparkan tentang penderitaan rakyat Pakistan yang dilanda banjir, sambil melunjurkan kaki diatas lantai yang sejuk selepas hujan, kami membatukan diri di hadapan kaca TV.

Kecuali Khadijah yang telah lama diulit lena yang entah apa mimpinya, kami bertiga terkesima menyaksikan betapa dasyatnya musibah yang melanda Pakistan, apatah lagi di daerah Peshawar yang kurang mendapat bantuan kerana disyaki mereka banyak melindungi puak Taliban.

Aku melihat Humaira yang sedang khusyu’ menyaksikan dokumentari, wajahnya tiada reaksi, entah dia faham atau sedang mengelamun teringatkan pantai di Marang.

“Maira, kesian kan kat orang Pakistan tu, depa takde makanan, cuba Maira tengok, bila orang bagi makanan, depa berebut-rebut” aku memulakan perbualan, cuba menduga perasaan dan lamunannya yang sepi sejak dari tadi. Dia memalingkan wajahnya kepada ku, masih tiada reaksi, mungkin kepenatan masih menghantui.

“Habis rumah-rumah rosak, depa takde mainan pun, tempat tidur yang elok pun takde, makanan pun sikit je, kasihan depa kelaparan” aku cuba memancing simpati untuk mengajarnya erti memberi. Belum sempat dia berkata-kata, aku menyambung lagi.

“Kita kena tolong depa kan, Maira nak tolong tak diaorang” aku mula masuk ke tajuk utama bahan tarbiah malam ini, sedang Abdullah Sidek Majin masih ke sana ke sini menunjukkan kesan banjir yang cukup meyayat hati.

“Tapi, macamana kita nak tolong? Kita kena ke sana ke ayah? Macamana?” Bait-bait kata yang keluar dari bibirnya sejak sekian lama tepat ke sasaran. Aha! Aku bersorak di dalam hati.

“Tak perlu, kita hanya perlu derma je kat depa, bagi sedikit duit yang ada pada kita dan kita hantar la kat dia nanti, yang tu ayah buat la” ayat-ayat tarbiah mula aku alunkan.

“Tapi macamana, Maira mana ada duit langsung?” Sambil menggeleng-gelengkan kepala dia berkata, wajahnya seakan berduka.

“Eh, duit raya Maira kan banyak, Maira bagi la sikit, boleh kan” aku mengingatkannya bahawa dia telah berharta, walaupun sedikit

“Ala, nanti duit Maira habis kalau Maira bagi”

Allah! Aku sedikit terkejut dengan responnya, tidak tersangka bibit-bibit sifat tangkai jering yang melanda kebanyakan dari manusia pada hari ini yang menghalang mereka dari menginfaqkan harta telah mula ada dalam dirinya.

Sifat begini adalah sifat yang buruk, menahan pemberian kerana takut harta kehabisan adalah satu sikap yang cukup jengkel dipandang mata. Padahal wang dan harta itu hanyalah kesenangan dunia yang sementara dan bila-bila masa ianya boleh dipanggil pergi.

Memupuk sifat memberi dan keyakinan tentang Allah maha memberi rezqi adalah satu kefahaman yang harus dipupuk sejak dari kecil lagi. Melentur buluh biarlah dari rebungnya.

“Maira, duit yang kita ada, nasi yang kita makan, mainan yang kita beli, itu semuanya Allah yang beri. Jika kita bantu orang lain, Allah pasti akan beri kita duit yang lebih banyak dan mainan yang lebih hebat lagi” dia hanya mengangguk lemah, apakah dia setuju atau membantah, tidaklah aku ketahuinya.

Memberi tidak akan menghabiskan harta, bahkan akan terus menyuburkannya, itu satu konsep mudah, tapi gagal difahami oleh kebanyakan manusia. Itulah hakikat yang telah diterangkan oleh Allah dengan begitu jelas dalam surah Al Baqarah ayat 265

“Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keridaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.”

Kemudian aku menyambung lagi.

“Maira, duit kalau kita simpan, akhirnya akan habis juga, kalau kita beli makanan akhirnya akan habis dalam perut, mainan lama-lama akan rosak, kalau kita beri sikit pada orang lain yang susah, Allah akan bagi pahala banyak dan duit kita pun Allah akan ganti dengan lebih banyak lagi”

“Bila pahala kita banyak, insyaallah kita boleh masuk syurga, dan dalam syurga kita boleh dapat macam-macam, mainan ada, sungai susu ada, aiskrim sedap ada, Maira nak apa pun boleh, macam yang ayah cerita dulu, ingat tak?”

“Ingat-Ingat, Ayah, Maira nak tolong diaorang, Ayah ambiklah duit Maira tu ye, bagi kat depa sikit.” Setelah dipujuk dengan syurga, barulah hatinya cair. Tapi jika tidak selalu diperingatkan tidak mustahil sifat bakhil akan terus berkembang dan sebati dalam jiwanya.

“Insyaallah, nanti ayah buat ye” aku tersenyum manis kepadanya.

Abdullah Sidek Majin telah sampai ke satu perkampungan dimana 95% dari rumah-rumah telah rosak dilanda banjir dan lumpur tebal. Moga Allah mengurniakan kesabaran kepada mereka dan menggantikan apa yang hilang dengan ganjaran pahala yang lebih baik.

Anakku, peganglah dunia dengan tanganmu, tapi jangan letakkan ia di hatimu.

No comments:

Post a Comment