Lawak Antarabangsa...Membaca berita tentang penahanan Dr. Asri semalam, aku kehairanan, cukup takjub dan hairan dengan kehebatan JAIS dibantu oleh pasukan polis untuk menahan Dr. Asri atas tuduhan mengajar tanpa tauliah.

Walaupun banyak pandangan beliau yang agak kontroversi dan mungkin ramai yang tidak berapa gemar dengan tindakan dan pandangannya, namun tindakan menahan beliau dalam keadaan yang memalukan agak keterlaluan, harus diingat beliau adalah bekas mufti, ilmuan terkemuka dan banyak juga jasanya pada Islam.

Pihak berkuasa harus lebih teliti dalam isu-isu seperti ini, khuatir ia hanya akan menambahkan persepsi buruk masyarakat terhadap pasukan keselamatan dan penguatkuasa agama.

Apapun buat Dr. Asri, mungkin peristiwa hitam ini adalah suatu peringatan untuk muhasabah diri dan melihat kembali sikapnya yang kadang-kadang melulu terhadap institusi agama negeri - negeri lain.

Dalam kebejatan sosial yang melanda ummah hari ini, tatkala pendokong kebatilan tersusun rapi dalam urusannya, pendokong agama berpecah belah membuatkan syaitan tertawa terbahak-bahak melihat kita semua...

No comments:

Post a Comment