Evolusi Khadijah Hanan Tanda KeajaibanMelihat anak-anakku membesar adalah satu anugerah yang cukup istimewa. Sejak dari dalam kandungan hingga kelahiran dan seterusnya proses perkembangannya, setiap detik adalah keajaiban yang menunjukkan tanda-tanda kebesaran.
Ketika melihat Khadijah Hanan yang berusia 3 bulan kini dapat memberi reaksi dan cuba untuk meniarap, aku merasa amat takjub, kami tidak pernah mengajarnya untuk meniarap, ketika keluar dari perut ibunya, bukan aku yang mengajarnya untuk menangis, ketika kali pertama menyusu, bukan isteriku yang mengajarnya untuk mengenal puting susu itu.

Sungguh, ini adalah kebesaran tuhan yang tiada taranya, rezekinya dijamin ketika didalam kandungan lagi, diilhamkan kepada setiap bayi untuk meniarap merangkak dan seterusnya berjalan, maha besarlah tuhan yang telah memelihara dan mengaturkan segalanya. Setiap hidupan telah dijamin rezekinya disusun jalan kehidupannya walau cacing dicelahan batu atau anak ikan dimata air yang terpencil.

Namun amat malang bagi manusia yang apabila telah dewasa mula melupakan hakikat ini, manusia lupa akan hakikat pemberi rezeki, sanggup melanggar perintah hanya untuk memuaskan nafsu, sanggup berbuat apa sahaja untuk memenuhi kehendak serakah yang tidak pernah puas.

Setiap apa yang ada didepan mata kita sebenarnya adalah keajaiban yang seharusnya mendatangkan keinsafan akan kebesaran tuhan, bagaimana pepohonan menghijau melakukan proses fotosintesis, bagaimana lebah boleh tahu bunga yang terbaik, bagaimana lembu boleh tahu makanannya adalah rumput dan bukan manusia, segalanya adalah keajaiban.

2 comments:

  1. khadijah sebijik mcm humairah ms kecik..hehe

    ReplyDelete
  2. haha, itu adalah komen typical..sehingga kami gelar khadijah, kembar humaira yg lahir lambat 4 tahun

    ReplyDelete