Kemelut Umat

Dewasa ini kita melihat umat Islam berada pada tempat yang tercorot dalam tamadun manusia. Namakan apa sahaja, kemunduran, kecelaruan identiti, krisis politik, ekonomi, sosial, keilmuan, segala masalah menghimpit umat pilihan ini.

Di Malaysia, kita tidak perlu merujuk statistik dari jabatan perangkaan untuk mengetahui bangsa manakah yang paling banyak terlibat dalam kes buang bayi, menjadi mat rempit,terlibat dalam penagihan dadah, pelacuran, jenayah kolar biru, ragut dan sebagainya. Kita semua sudah mengetahuinya.

Kita tidak boleh menyembunyikan hakikat bahawa pemuda-pemuda islam lah yang paling banyak terlibat dalam krisis sosial pada hari ini, pemuda yang namanya Muhammad, Saiful, Azlan, Amirul, Ariffin dan yang seangkatan dengannya.

Dimanakah silapnya?

Menjadi muslim sepatutnya kita menjadi manusia yang menjadi penyelesai kepada segala masalah umat manusia, bukannya penyebab kepada segala masalah umat manusia.

Untuk mencari penyelesaian kepada semua masalah ini, kita harus merujuk terus kepada punca segala masalah, bukannya menyelesaikan simptom masalah. Masalah HIV, diselesaikan dengan kondom, masalah Mat Rempit, diselesaikan dengan mewujudkan litar lumba, masalah remaja diselesaikan dengan mewujudkan rakan muda...

apakah begini penyelesaiannya?

Fikir-fikirkan...

No comments:

Post a Comment