Semangkuk rendang, sepinggan nasi, selautan kasih sayang

Alhamdulillah,

Sebelum keluar rumah pagi tadi, saya berjaya menyiapkan bekal Humaira’ untuk ke sekolah dan menyuapkannya sarapan. Khadijah juga saya suapkan sepinggan nasi berlaukkan ayam panggang hingga hampir licin sambil menonton Wurrawhy, kemudian dia minum sebotol susu panas dan sebiji epal hingga tersandar.

Isteri yang sedang terbaring juga akhirnya makan dengan berselera rendang tok yang saya suapkan bersama nasi putih.

Terasa puas dan bahagia melihat ahli keluarga kenyang dengan suapan tangan sendiri walaupun sedikit gundah dan bimbang dengan sesi mempertahankan kertas cadangan yang akan berlangsung esok tengahari.
Ketika berjalan menaiki bas untuk ke pejabat, saya teringatkan hadis ini,

Sesungguhnya apapun yang kamu nafkahkan, maka hal itu adalah sedekah hingga suapan yang kamu suapkan ke mulut isterimu (hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Benarlah bahawa perkahwinan itu akan memberi ribuan ruang kepada kita untuk mengumpul pahala, asal sahaja niat kita tulus dan suci hanya kerananya. Bahkan ‘bersama’ isteri pun punya pahalanya yang tersendiri. 

Subhanallah!

Rumahtangga, jika dilihat sebagai medan untuk menerima, akan sentiasa mencetus gundah gulana ahli-ahlinya, tapi jika ia dianggap sebagai medan untuk berbudi dan mengumpul pahala, maka segala kesusahan, segala kepayahan yang dilalui adalah penghapus dosa dan pemberat timbangan amal di sana nanti.

Fastabiqul Khairat!

No comments:

Post a Comment