Yoga : Pandangan Mesti Betul

Dekat Malaysia sekarang ni kecoh isu Yoga dan pengharamannya oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Ada banyak sudut yang kita boleh tengok berkenaan pengharaman ini,cuma apa yang penting fahami isu ini dengan betul, jangan semua main sedap je nak komen. Pelik, bila timbul je isu-isu Islam, semua nak menjadi jagoan, cuba kalau dalam bidang perubatan orang yang bukan ahlinya memberi komen terhadap institusi doktor. Cuba kalau dalam bidang perundangan orang ditepi jalan pun boleh memberi komen, cuba kalau dalam bidang masakan atau automotif setiap orang cuba menjadi jagoan. Rojak jadinya.

Aku juga sedih melihat bagaimana atas asas ketidakfahaman masyarakat mempertikaikan Majlis Fatwa, akibatnya institusi fatwa diperlekehkan termasuk oleh orang bukan Islam yang tidak ada kena mengena langsung dengan fatwa ini.

Entahlah, tapi apa yang pasti penyelesaian kepada masalah umat Islam yang kompleks ini hanya boleh diatasi dengan usaha pembinaan peribadi-peribadi unggul yang akan membentuk generasi harapan yang baru. Usaha ini perlu dilakukan dengan lebih gigih agar pada masa akan datang umat ini mampu untuk kembali bangkit dengan gagah. Namun, jalan masih lagi panjang, kemenangan tidak akan datang tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Bekerjalah, Allah akan melihat amal-amal kamu.

No comments:

Post a Comment