Ma & Dedi, Kasihmu ku dambakan

Alhamdulillah,
Hanya itu yang mampu ku ucapkan dalam hatiku apabila Allah memberi ruang dan peluang untuk aku menziarahi Ma dan Dedi di kampung (Bandar sebenarnya). Tambahan pula mereka hanya tinggal berdua dirumah, adik beradikku semuanya jauh dimata dekat dihati, ada yg kat Sarawak, Australia, Melaka dan aku terdampar di Kedah. Kesik (bahasa org Kelantan bagi sunyi) toksah nak kata la, tapi itu yang terpaksa dihadapi apabila anak-anak dah mula tumbuh sayap sendiri.

Aku juga merasa seronok melihat kerukunan rumahtangga Ma dan Dedi yang makin akrab sejak duduk berdua ni, tadarus al quran bersama, makan bersama, ke KL bersama, kemana-mana pun bersama dan yang membuat aku rasa lebih gembira apabila kesungguhan Dedi dalam ibadah tempias ke seluruh isi rumah.

Aku mengambil peluang untuk bersembang pelbagai isu, dari pokok mangga hinggalah ke Barrack Obama, kebanyakannya aku hanya jadi pendengar jelah, aku biar je Ma bercerita semahunya, biar terubat kesunyiannya.

Begitulah kehidupan, satu hari nanti kita juga akan tua seperti mereka dan pada ketika itu suara anak-anak dan cucu lah yang menjadi penghibur hati.

Ibu dan Ayah tidak kan boleh dicari ganti, berbaktilah selagi mereka masih ada, berhabislah untuk mereka, gembirakanlah mereka hingga ke hujung usia, jangan sesekali derhaka kerana segaris luka dihati ibu bakal mengundang petaka didunia dan diakhirat sana.

Sungguh aku amat terharu apabila Ma memberitahu, tidak pernah dia lupa untuk mendoakan kebahagiaan dan keberkatan anak-anaknya setiap kali selesai solat. Malu pun ada sebab banyak kali juga aku terlupa untuk mendoakan keselamatan mereka selesai solatku.

Ma & Dedi, Kasihmu ku dambakan, Kemaafan ku pohon, aku berdoa agar aku terus diberi kekuatan untuk terus berbakti dan agar Ma dan Dedi sentiasa terus dipelihara seperti mana mereka memelihara aku ketika aku kecil dulu

No comments:

Post a Comment