Menggapai Bahagia

Manusia adalah satu makhluk unik ciptaan Allah yang diciptakan dengan sebaik-baik kejadian. Manusia dikurniakan akal dan nafsu serta kemampuan untuk membuat pilihan, antara jalan yang benar dan jalan yang lurus.

Penciptaan manusia adalah suatu keajaiban, bermula dari proses persenyawaan yang penuh dengan rahsia-rahsia keagungan dan kebesaran, hingga kepada anatomi tubuh badan manusia yang begitu kompleks, menunjukkan kebesaran dan keagungan pencipta manusia.

Jika diklasifikasikan manusia kepada perkakasan dan perisian, seperti mana komputer, maka tubuh badan kita adalah umpama perkakasan (Hardware) dan roh kita adalah perisian (Software) yang mengoperasikan tubuh badan kita.

Untuk mencari kebahagiaan, manusia harus memperkuatkan roh, memberinya makanan - makanan kerohanian yang akan mengenyangkannya. Roh yang kenyang dengan pematuhan kepada Islam, akan membuahkan ketenangan yang diidam-idamkan.

Namun, ramai yang tersilap langkah, sangka mereka, kebahagiaan dapat dicapai dengan mengenyangkan tubuh badan, memuaskan nafsu dengan kebendaan, harta, pangkat, jawatan dan makanan yang enak-enak.

Nafsu tidak akan pernah puas, mengenyangkan nafsu hanya akan membuatnya lebih dahaga. Dahaga akan dunia yang tidak berkesudahan. Oleh sebab itulah ramai yang nampak kaya tetapi bahagia jauh dari mereka. Ada yang mempunyai rumah yang besar bak istana, tetapi bahagia tidak bertandang ke rumah mereka. Ada yang beristerikan isteri yang rupawan, tetapi bahagia tidak juga kesampaian, bahkan berakhir dengan perceraian.

Untuk menggapai kebahagiaan yang sebenar, manusia harus kembali kepada fitrah, melihat kembali hakikat dan tujuan penciptaannnya. Untuk mencapai bahagia, manusia harus kembali ke punca bahagia itu, iaitulah menjadi hamba kepada Allah dengan sebenar-benarnya.

Menjadi hamba kepada Allah bermakna merdeka dari segala tujuan-tujuan hidup yang rendah, bahkan merdeka dari menjadi hamba kepada sesama manusia. Menjadi hamba Allah yang setia adalah kunci kepada kebahagiaan yang dicari-cari oleh ramai manusia.

No comments:

Post a Comment