Seindah Taman Firdausi


“Abang, cantik tak baju baru Syifa ni?” Tanya isteri saya pada suatu hari. Saya memandang dengan sebelah mata sambil membaca suratkhabar dan kemudian dengan nada dan eksperi wajah yang selamba saya menjawab.

“Hmmm, cantik.”

“Hmmpphh, abang ni, bosan betullah, tak tau langsung menghargai!” balas isteri saya dengan nada merajuk dan kemudian berlalu pergi dengan wajah yang masam.

Saya mengangkat kepala tercengang-cengang sambil berkata di dalam hati.

“Apa salahku?”

Satu hari di jalan yang sibuk,

“Ayang, cuba tengok kereta Mazda 3, cantik betul ‘design’ dia ye, sangat aerodinamik dan menawan.” Saya menunjukkan kepada isteri kereta Mazda 3 yang terbaru yang punya rupa yang amat memikat. Bukan ingin membeli, tapi sekadar menyatakan kekaguman saya kepadanya. Namun ada maksud tersirat di sebalik pertanyaan tersebut.

“Aaaa, cantik-cantik...” Jawab isteri saya dengan nada selamba tanpa langsung melihat kereta tersebut.

“Hish, belum tengok dah tahu cantik, macamana tu?” Saya mempertikaikan jawapannya dan sejurus itu dia memalingkan kepala untuk melihat ‘rupawan’ di jalanan itu.

“Hmmm, cantik.” Jawab isteri saya dengan wajah yang hampir tiada ekspresi.

“Bosan betul, tak menghargai langsung kecantikan kereta tu.” Saya memulangkan buah keras kepadanya.

“Apa yang cantiknya, sama je...asal berjalan sudah...” jawab isteri saya. Sedikit tidak puas hati.

“Haaa, faham pun perasaan kita. Bila Syifa tanya abang tentang baju ke, pinggan ke...itulah yang abang rasa. Asal pinggan itu tak pecah dan boleh makan nasi, sudah. Corelle, Norikate atau Pyrex, itu semua abang tak ambil ‘port’ pun. Samalah macam perasaan Syifa bila abang tanya tentang aksesori kereta macam sport rim ataupun design baru kereta Mazda 3 tadi.” 

Jelas saya dengan nada ‘kemenangan’.

Isteri saya hanya ketawa dan kemudian berkata.

Apa-apa ajelah labu, yelah abang menang...”

Lelaki dan wanita, adalah makhluk yang berbeza. Wanita tidak boleh mengharapkan lelaki dapat berfikir dan berfungsi sama sepertinya. Begitu juga dengan lelaki, tidak wajar jika kita mengharapkan isteri yang sentiasa akan dapat memahami cita rasa, hobi atau cara fikir lelaki yang jauh berbeza.

Sebagai contoh, dalam memohon pertolongan lelaki untuk mengemas rumah atau menukar pampers anak. Isteri tidak boleh mengharapkan lelaki akan memahami apa yang tersirat dalam kepala isteri dan melakukan segala tugasan rumahtangga dengan penuh ‘passion’ dan teliti. Begitu juga suami, tidak salah sesekali kita memujinya dengan tulus, membawanya berjalan di taman bunga atau pasaraya yang diminatinya (kalau mampu la) dan menyatakan kalimat-kalimat yang bakal menghangatkan kembali hubungan rumahtangga.

Apa yang penting, perbezaan-perbezaan ini tidak harus dinafikan dan menjadikan suami dan isteri semakin jauh dan menjadi alasan untuk keduanya tidak berkerjasama dalam membangunkan rumahtangga bahagia, sebaliknya ia adalah satu rahmat yang dijadikan oleh Allah agar suami dan isteri dapat hidup saling lengkap melengkapi.

Sesekali berbeza pendapat dan bergaduh. Itu adalah lumrah dalam rumahtangga yang akan menyuburkan lagi kasih sayang antara suami dan isteri.

Sebagai contoh, dalam urusan pendidikan anak-anak, ketelitian seorang wanita dan visi juga ketegasan seorang ayah amat penting dalam mencorakkan anaknya agar menjadi insan yang seimbang.

Buat para isteri, jika suamimu mungkin kurang romantik, ,tidak pernah membantu urusan dapur, tidak pandai berbincang atau tidak pernah memberikan hadiah pada harijadimu, berlapang dadalah sedikit dan usahlah rimas dan mengumpat dirinya kerana diluar sana ada banyak isteri-isteri yang saban hari menjadi mangsa deraan lelaki ganas, disimbah asid dan ditendang tanpa henti. Ingatlah juga bahawa diluar sana, tidak kurang wanita yang saban hari berdoa agar dipertemukan jodoh namun masih menanti detik bahagia hingga lanjut usia.

Jangan sesekali membandingkan suamimu dengan lelaki lain di luar sana, itu adalah pantang yang paling besar buat dirinya.

Buat para suami, jika isterimu mungkin wajahnya tidak secantik Maya Karin, bebelnya sehebat ‘machine gun M16’ dan masakannya tidak sehebat Chef terkemuka, bersabarlah sedikit kerana dia masih sudi untuk menemanimu saban waktu, mengemas rumah dan berkorban untukmu walaupun tidak sesempurna mana. Ingatlah bahawa Rasulullah pernah berpesan “Sebaik-baik kamu adalah yang paling baik terhadap isterinya. (HR Tirmidzi)”.

Jangan sesekali membandingkan isteri dengan ibu kita kerana itu adalah pantang terbesar buat dirinya.

Justeru itu, berlapang dadalah pada sedikit perbezaan-perbezaan yang wujud dalam rumahtangga, banyakkan toleransi, budi bicara dan saling memahami kerana ia adalah kunci dalam mewujudkan rumahtangga seindah dan seharum taman Firdausi.

2 comments:

  1. terima kasih kerana berkongsi cerita yang sarat dgn ilmu rumahtangga.. sangat memberi impak kepada semangat saya untuk meneruskan hidup berumahtangga yang penuh dgn cabaran... tqvm & mohonn utk share cerita2 saudara..

    ReplyDelete