Antara HIMPUN dan Muammar Ghadaffi

Manusia merancang, tapi jangan dilupakan bahawa pada masa yang sama Allah juga merancang dan pastinya perancangan Allah itulah yang terbaik.

Dengan promosi yang meluas dan publisiti yang diterima, Sekretariat HIMPUN mungkin menjangkakan bahawa Stadium Shah Alam paling tidak akan separuh penuh dengan kehadiran sekitar 50 ribu. Tapi akhirnya kehadiran hanya sekitar 10 – 12 ribu orang sahaja. Angka yang jauh dari sasaran.

Jika dibandingkan dengan BERSIH 2.0 yang berjaya menghimpunkan lebih kurang 40 – 50 ribu orang atau perlawanan akhir Piala Malaysia tahun lalu antara Selangor bertemu Kelantan yang mengumpulkan hampir 80000 penyokong dari kedua-dua belah pasukan, HIMPUN jauh ketinggalan.

Kehadiran yang rendah ini mungkin adalah manifestasi terhadap beberapa perkara yang masih melingkari pemikiran masyarakat seperti
1.    
Sindrom ‘aku tidak pedulisme’ yang amat menebal dikalangan kebanyakan masyarakat dan sikap ‘tidak apa’ hingga menyebabkan umat tidak ambil peduli kecuali untuk urusan-urusan kehidupan yang bersangkut paut dengan karier dan keluarga semata-mata.

2.    Sentimen kepartian yang masih menebal bilamana HIMPUN dilihat sebagai mempunyai agenda UMNO dibelakangnya kerana menampilkan ikon yang pro melayu seperti Mufti Perak dan PERKASA, permit diluluskan dengan mudah dan mendapat sokongan juga dari Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Jamil Khir. Walaupun mendapat sokongan beberapa tokoh dari PAS seperti Ustaz Nasarudin Hasan Tantawi, Ustaz Nik Abduh Nik Abd Aziz, Dr. Hasan Ali juga tokoh seperti Ustaz Zaharuddin Abd Rahman dan tidak ketinggalan juga ramai dari para penasyid tempatan, masyarakat mungkin masih punya rasa ragu, terutamanya mereka yang menjadi penyokong dan pendokong kepada Pakatan Rakyat.

HIMPUN hari ini membuktikan bahawa perjalanan masih lagi jauh bagi penggerak dakwah untuk mengubah masyarakat dan menyatukan ummah. Tiada jalan pintas melainkan jalan tarbiah dengan sabar dan penuh mujahadah.

Hari ini juga dunia menyaksikan bagaimana Muammar Ghadaffi dibunuh tanpa belas kasihan oleh penentang-penentangnya dan mayatnya dihina dengan sehina-hinanya dengan diletakkan di bilik sejuk sebuah pasaraya lama. 5 tahun yang lalu, ketika masih di puncak kekuasaan, bersuara lantang, punya pengawal dan pasukan tentera yang kuat dan sewenang-wenangnya melakukan kezaliman, beliau mungkin tidak pernah menyangkakan bahawa pada satu masa, dia akan dihambat dan akhirnya ditemui sedang meyorok seperti tikus yang sedang melarikan diri dari kucing yang ingin menangkapnya sebelum ditangkap dan dibunuh dengan cara yang amat hina.

Jadi, apa kaitannya? Apa pengajarannya? Apa kaitan antara HIMPUN dan Muammar Ghadaffi?

Baca perenggan pertama di permulaan artikel dan anda akan memahaminya.

Kemenangan dan kekalahan itu mungkin akan hadir dengan cara yang tidak disangka-sangka. Biarkan orang lain berbicara, apa yang penting, terus bekerja!

No comments:

Post a Comment