Selamat Ulangtahun ke 2, Khadijah Hanan

Gambar terbaru Khadijah ketika Winter Trip 2011

Malam ini saya mengambil masa menatap semula gambar-gambar Khadijah sejak dia mula dilahirkan. Sedar tak sedar, hari ini genap 2 tahun Khadijah menjadi penyeri keluarga kami dengan keletahnya yang tersendiri.

Ketika baru mula meniarap, saling tak tumpah seperti kakaknya ketika kecil.
Membaca catatan sendiri (Selamat Datang Khadijah Hanan) ketika awal kehadirannya, terasa seakan baru semalam kenangan indah ketika kali pertama mendengar berita gembira tentang kehadirannya di dalam kandungan.

Mengingat kesyukuran yang kami rafakkan di hadapan rumah Allah yang paling mulia ketika usia kandungan telah mencecah 6 bulan, saat dia dilahirkan dengan suasana yang mencemaskan, dan ketika melihat wajahnya tersenyum buat kali pertama, semuanya bagai syurga yang didahulukan buat kami berdua.  

Tak sabar hendak memandu ke Khadijah?
Melihatnya membesar detik demi detik adalah kegembiraan yang tidak terungkap dengan kata-kata.

Kesungguhan dan tekad yang tinggi untuk mendapatkan apa yang diinginkan, kecintaannya kepada buku, senyuman dan tangisan yang silih berganti seawal jam subuh hari, serta tangannya yang lebih ligat berbanding lisannya, itulah Khadijah yang mewarnai keluarga kami.

Ketika pertama kali berjaulah bersama ayah di Cameron
Buat Khadijah permata hati ayah, jika suatu hari nanti, anakanda membaca coretan ini, ketahuilah bahawa ayah akan menyayangi mu selamanya dan harapan ayah adalah semoga anakanda membesar dengan semangat dan iman seperti Khadijah permata hati dan suri pertama dalam hidup Rasulullah.

Moga dirimu suatu hari nanti akan menjadi setabah dan sekuat Khadijah dalam memikul risalah ini.

Selamat ulangtahun kelahiran yang ke 2 Khadijah Hanan. Semoga hari-hari mendatang akan menjanjikan rahmat dan keampunan yang tidak putus-putus dari pemilik semesta alam.

No comments:

Post a Comment