Kehidupan yang baik

Barang siapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya kehidupan yang baik dan sesungguhnya akan Kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.(Nahl:97)

Memperoleh kehidupan yang baik dan bahagia adalah impian hidup setiap insan. Namun Allah menjanjikan kehidupan yang baik ini dengan syarat-syaratnya yang tersendiri, iaitu dengan beriman dan iman itu harus disertai dengan amal yang soleh di sepanjang kehidupan.

Dunia hari ini menyaksikan ramai manusia berlumba-lumba untuk mencari kehidupan yang sempurna. Pada mereka kehidupan yang sempurna itu ada pada kemewahan harta, kereta yang sempurna, isteri yang jelita, anak yang ramai, kerjaya yang cemerlang dan rumah yang besar.

Justeru itu, seluruh upaya kehidupannya dihabiskan untuk mengejar kehidupan yang baik pada pandangan matanya itu. Tidak dapat dinafikan, segalanya itu adalah kemewahan hidup yang dicintai oleh kebanyakan manusia, namun kebahagiaan yang sebenar tiada disana.

Ramai manusia yang tertipu dan mengejar kehidupan baik yang palsu ini. Kerana hakikatnya, kehidupan yang baik itu adalah pada memperoleh keberkatan dalam kehidupan.

Keberkatan itu adalah pada memperoleh kecukupan rezqi walaupun sedikit, pada memperoleh keberkatan masa pada urusan-urusan yang berjaya dibereskan dan yang paling utama pada beroleh ketenangan di hati.

Biarlah sedikit tetapi penuh barakah berbanding banyak yang menghadirkan resah. Namun lebih baik juga jika banyak dan penuh barakah.

Lebih baik tidur di pondok yang kecil bermimpikan istana yang indah dari tidur di istana yang indah bermimpikan penjara yang gelap gelita.

No comments:

Post a Comment