Makin Berisi Makin Berbudi Pekerti


“Ayah, sikit lagi Humaira’ akan masuk Iqra’ 6, dan kemudian boleh baca Quran dah!” Humaira’ berkata dengan bangga sambil mengangkat-angkat kening sebelum memulakan sesi pengajian petang itu.

Buku Iqra’ kemudian diselak-selaknya untuk membuktikan apa yang dikatanya.

“Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memandaikan Humaira’” Saya membalas, memulangkan puji-pujian itu kepada yang paling layak untuk dipuji.

“Ayah, ayah, Humaira’ dah menang dengan Najlah dah, Najlah baru Iqra’ 4, Humaira’ dah Iqra’ 6, ‘tera’ tak Humaira’” Bicaranya bersambung lagi dengan nada bangga dan kali ini sedikit ralat saya mendengarnya.

Kepandaian membaca Al Quran bukan suatu yang harus dibanggakan sesama manusia, begitu juga dengan kepandaian dalam penguasaan apa jua jenis ilmu,  tidak kira dalam ilmu agama atau ilmu mengurus dunia.

Kerana hakikatnya kita hanyalah hamba yang dipinjamkan tidak sampai setitis pun dari lautan ilmu Allah yang luas tidak terkira.

Menjadi orang berilmu seharusnya kita beriltizam dengan akhlak mulia dan sifat terbaik bagi orang berilmu adalah seperti padi, makin berisi, makin menundukkan diri dan istiqamah dengan budi pekerti yang tinggi.

Orang berilmu tanpa akhlak yang baik dengan Allah dan orang lain, ibarat pohon yang mengeluarkan buah yang busuk dan berulat. Tidak akan ada manfaat pada orang yang menjamahnya.

“Alhamdulillah, pandai anak ayah, bagus!” saya tersenyum membalas bicaranya, seperti biasa ayat ayat tarbiah mula disusun di kepala.

“Sebelum Humaira’ baca hari ini, biar ayah cerita sedikit ye.”

“Cerita apa ayah? Nak dengar!” Humaira’ menutup seketika buku Iqra’nya yang berwarna merah dan menumpukan perhatian untuk mendengar kisah.

“Baik, begini ceritanya.”

“Cerita ini berlaku di Padang Mahsyar, ketika semua manusia dikumpulkan oleh Allah untuk diperiksa amal kebaikannya.” Saya memulakan kisah dengan mengungkap kembali hadis sahih riwayat muslim dalam kitab Riyadhus Solihin yang dipetik dari bab ikhlas.

Hadis ini menceritakan tentang nasib 3 orang lelaki (syuhada’ di medan jihad, orang alim yang membaca al quran, hartawan yang dermawan) yang akhirnya terjerumus ke jurang neraka walaupun kelihatan hebat ketika beramal di dunia. Na’uzubillahiminzalik...

“Lalu seorang demi seorang dipanggil untuk diperiksa buku catatan amalnya, sama dia banyak berbuat kebaikan atau kejahatan.”

“Kemudian, sampailah giliran seorang lelaki yang pandai membaca Al Quran dan ditunjukkan kepadanya balasan baik yang akan dia dapat nanti.”

“Kemudian, Allah tanya pada lelaki tersebut apa yang dibuatnya di dunia, lalu lelaki tersebut menjawab bahawa dia rajin membaca Al Quran dan mengajarkan orang ramai kerana mu ya Allah.”

“Tapi, Allah kata balik pada lelaki tersebut, “Engkau pembohong, engkau baca Quran supaya orang lain mengatakan yang engkau pandai membacanya, dan engkau telah mendapatkannya!”

“Lalu kemudian Allah perintahkan supaya orang tersebut dimasukkan dalam neraka.”

“Rupanya Humaira’, lelaki tadi tidak ikhlas membaca dan mengajarkan Al Quran. Dia baca supaya dipuji oleh manusia, bukan supaya Allah suka.”

“Allah tidak suka orang yang buat baik supaya ingin dipuji oleh manusia, Allah mahu kita buat baik hanya kerana dia sahaja.”

“Jadinya, apa jua kebaikan yang kita buat, samada solat, puasa, membaca al quran, menolong ibu bapa dan apa sahaja, mestilah kita buat supaya Allah suka. Bukan kerana manusia suka dan bukan juga untuk dipuji oleh sesiapa.”

“Begitu juga dengan baca Iqra’, Alhamdulillah, ayah sangat bangga dan gembira Humaira’ dapat baca dengan baik, cuma, Humaira’ tanamkan dalam hati setiap kali ingin membaca Iqra’ yang Humaira’ membaca kerana ingin Allah suka (redha), bila Allah suka, insyaallah Allah akan beri banyak hadiah-hadiah yang istimewa untuk kita!”

“Lagi satu, jika ada kawan-kawan yang masih belum pandai, Humaira’ kenalah ajar mereka supaya jadi pandai. Dalam membaca Al Quran, kita kena bantu membantu, cara begitu lebih Allah suka lagi.”

“Tak perlulah rasa bangga bila kita pandai sikit berbanding dengan orang lain.” Humaira’ mendengar penuh khusyuk, harap-harap kisah ini akan berbekas dihatinya walaupun saya yakin saya akan perlu untuk mengingatkannya berkali-kali lagi tentang perkara ini selepas ini. Manusia itu kan sentiasa perlu pada peringatan.

“Baik, habis dah cerita ayah, jom kita baca, mula dengan al fatihah seperti biasa.” Saya menyudahkan tazkirah ringkas dan kemudian mengajaknya untuk memulakan pengajian.

“Al Faaatihah!” kami membaca bersama-sama.

No comments:

Post a Comment