Jom istiqamah dengan sunnah

Rasulullah s.a.w adalah manusia sempurna. Allah menciptakannya sebaik-baik kejadian, segalanya tentang diri baginda adalah mulia, bermula nasab keturunannya, bulan baginda dilahirkan, waktu kelahirannya, keluarganya, sifat-sifat tubuh dan wajahnya yang tampan lebih indah dari bulan purnama dan yang paling indah tentunya akhlak baginda yang amat agung. Ini kerana baginda berada di atas dari akhlak yang mulia. Akhlak baginda adalah Al Quran.

Sepanjang sejarah kehidupan manusia dari dahulu hingga sekarang bahkan hingga hari kiamat, tiada manusia yang akan dapat menandingi kemuliaan akhlak baginda nabi al mustafa.

Adapun kita sebagai manusia biasa, pasti tidak akan dapat menandingi akhlak baginda, kerana baginda adalah contoh pemimpin terbaik, suami paling mithali, ayah yang paling penyayang, dermawan yang paling murah hati, sahabat yang paling setia, panglima yang bijak lagi berani, ahli ibadah yang paling khusyuk, pendakwah yang paling berhikmah dan bahkan segala sifat baik dan mulia yang mampu kita sebutkan pastilah nabi akan menjadi juaranya.

Justeru itu, untuk menuruti dan mencontohi sunnah, kita cubalah sedaya upaya untuk menurutinya sekadar kemampuan dan paling baik jika kita dapat memilih satu dari sunnah baginda dan istiqamah dengannya selagi hayat dikandung badan (sudah tentu dengan tidak mengabaikan yang wajib). Contohnya seperti sunnah berzikir tasbih tahmid dan takbir 33 kali setiap kali selepas solat atau sunnah solat witir walau 1 rakaat cuma.

Kemampuan manusia berbeza-beza, ada yang hebat dalam bersedekah tapi cukup liat berpuasa sunat Isnin Khamis. 
Ada pula yang cukup rajin membaca Al Quran, tapi bangun malam solat tahajjud amat berat baginya. Ada pula yang mungkin tidak berapa rajin membaca Al Quran tetapi cukup ringan tangannya dalam membantu manusia. Dengan kata lain, kita fokuslah pada kekuatan utama diri kita dalam mencontohi sunnah baginda. Jika kita rasa kita ini cukup laju dalam bersedekah, maka belajarlah untuk bersedekah dengan konsisten dan mengikut cara baginda. Jika kita rasa kita boleh istiqamah membaca Al Quran sejuzu’ sehari, maka istiqamahlah dengannya.

Ingatlah bahawa ada sahabat baginda yang dijanjikan syurga hanya kerana hatinya sentiasa lapang terhadap saudara-saudaranya seiman walau ibadah malamnya tidaklah begitu memberangsangkan.

Jom istiqamah dengan sunnah, walau hanya dengan senyuman yang manis. J

No comments:

Post a Comment