Zaman Selipar 3

Mengimbau memori 20 tahun yang lalu,sememangnya amat menyeronokkan. Walaupun saya dibesarkan dikawasan yang boleh dikatakan pinggir bandar(ketika itu Hulu Kelang tidak sepesat sekarang) tapi saya melalui zaman kanak-kanak yang penuh dengan aktiviti dan adventur.

Ketika itu,kami tidak mengenal Internet apatah lagi aplikasi-aplikasinya seperti facebook,blog,e-mail,chatting dll. Permainan video pun tidaklah begitu menarik seperti yang ada pada hari ini dengan ps2,x-box dan ps3. Hanya street fighter dengan micro genius dan mungkin Need For Speed sahaja yang membuat kami terpegun.

Waktu petang,seusai solat asar adalah waktu yang amat ditunggu-tunggu. Bermacam lokasi yang saya dan kawan-kawan tempuhi,dari longkang besar dibelakang sekolah agama Taman Permata yang menjadi tempat kami bermain askar-askar dan tempat berlawan roket kertas siapa yang lebih hebat,kepada puncak bukit di Wangsa Maju yang menyimpan khazanah air terjun kecil yang indah hingga kepada jeram dan air terjun di belakang Zoo Negara yang menyimpan pelbagai nostalgia dan paling menarik tentunya kembara ke pinggir empangan Hulu Kelang yang menakjubkan dengan menaiki basikal.

Permainan kami juga pelbagai ketika itu,bukan sahaja bolasepak(ketika itu masih tiada futsal) bergol selipar dan berkasutkan tapak kaki di atas padang au5d yang berbatu,tapi semuanya kami mainkan. Namakan apa sahaja, rounders dengan bilah kayu yang kami ambil di hadapan rumah dodol, selipar tiga dengan selipar tat sing yang keras kematu hingga menyebabkan merah pada badan jika terkena libasan, konda kondi ditepi sungai kecil,sepak takraw bam dengan menggunakan bolasepak,lumba lari kaki ayam di hadapan rumah gja dan macam-macam lagi.

Permainan ini tidak hanya kami mainkan pada waktu petang,bahkan ketika waktu rehat di sekolah dan juga hujung minggu. Cuma ketika waktu rehat,bola chap dengan menggunakan bola tenis buruk adalah pilihan kami kerana itulah masanya untuk 'membelasah' kawan-kawan yang membuat kami geram tanpa rasa bersalah.

Paling hebat tentunya adalah permainan legenda,iaitulah galah panjang di atas gelanggang badminton hingga menyebabkan ramai yang rabak seluarnya malah ada yang leka bermain sampai lewat masuk ke kelas.

Permainan dalaman kami dulu juga ada macam-macam variasi. Empayar dengan kertas matematik, jentik tutup botol, batu seremban,dam haji, dam ular dan paling saya sukai tentunya liga bola tekan di rumah Shaharudin(suami Catriona Ross sekarang) dengan menggunakan kadbod dilipat dan kertas timah yang digulung. Cukup menarik.

Walaupun dahulu kami bermain tanpa henti dan tanpa teknologi, tapi kami bermain dengan kreativiti dan imaginasi.Melihat anak-anak generasi Y sekarang bermain, walaupun dengan jalur lebar dan teknologi tanpa sempadan, saya melihat ada sesuatu yang kurang dan menimbulkan rasa risau dihati saya.

Generasi ini banyak berinteraksi dengan teknologi berbanding kawan-kawan,berhadapan dengan skrin berbanding dengan alam. Mereka lebih banyak menyendiri dengan iPad dan PSP. Malah di universiti juga, kompleks sukan yang dahulunya tidak cukup inci kerana dipenuhi oleh puluhan kaki-kaki yang berlari mengejar bola sebiji, kini sepi, yang ada pun kelompok-kelompok Arab dan Afrika yang mungkin takjub dengan hijaunya padang di negara kita.

Generasi baru ini mungkin lebih lengkap dengan maklumat,tapi hadirnya mereka ke dunia dengan kebanyakan dari masalah manusia telah diselesaikan oleh teknologi yang canggih. Mereka tidak pernah kenal dan mungkin tidak akan dapat membayangkan bagaimana dunia tanpa Internet dan Handphone. Jadi apakah kemahiran explorasi dan komunikasi mereka yang lebih banyak berhadapan dengan teknologi boleh menyediakan mereka untuk menggalas tanggungjawab menjadi dewasa, mengurus diri dan keluarga malah mungkin megurus negara yang pastinya akan penuh dengan dugaan dan cabaran? Ye, zaman dan cabaran mereka mungkin berbeza, tapi saya meletakkan satu tanda soal yang besar di situ untuk kita sama-sama fikirkan dan bertindak sebelum segalanya terlambat.

No comments:

Post a Comment