Hendak Jadi Lebih Kaya Dari Bill Gates?“Dunia bukan tempat untuk orang yang beramal soleh menerima ganjaran dan dunia juga bukan tempat ahli maksiat dan para penjahat menerima balasan.”

Saya membaca kata-kata hikmah ini dalam kitab Hikmah Luqman Hakim dalam mendidik anak karangan Syarif Hade Madshah. Seusai membacanya, saya termenung seketika dan saya dapati betapa benarnya kata-kata ini dan betapa salahnya anggapan kebanyakan dari manusia.

Dalam banyak hadis kita akan temui Rasululllah s.a.w mengatakan amal itu dan amal ini “lebih baik dari dunia dan seisinya”, tapi apa maksudnya?

Begini, bayangkan jika setiap kali kita selesai mengerjakan solat sunat qabliah subuh, ada orang yang akan menghulurkan RM 1000 kepada kita, dan kemudian menghadiahkan sebuah kereta Ferarri F60 (Ferarri paling mahal) jika kita melengkapkan solat berjemaah lima waktu di masjid pada sepanjang hari tersebut, rasa-rasanya apakah kita akan meninggalkannya?


Mahu kereta seperti ini?


Jika ada mesyuarat atau pekerjaan yang amat penting pun, kita pasti akan sanggup untuk menangguhkannya malah jika kita ada temujanji dengan Boss atau Menteri Besar sekalipun, kita pasti akan dapat mencari jalan untuk hadir ke masjid menunaikan solat berjemaah 5 waktu pada hari tersebut.

Itu baru dunia. Bayangkan dalam sebuah hadis Rasulullah bersabda

“Solat sunat qabliah Subuh itu lebih baik dari DUNIA DAN SEISINYA”

Ye, DUNIA DAN SEISINYA!

Maksudnya, ganjaran bagi mereka yang solat sunat qabliah subuh adalah lebih baik dari memperoleh kereta Ferarri F60 atau Bugati Veyron. Jauh lebih baik dari memperoleh pakej percutian paling mewah ke mana-mana destinasi di dunia ini, malahan kita akan menjadi orang yang lebih kaya dari Bill Gates atau Carlos Slim Helu. Bayangkan.

Tapi,

Dunia ini bukan tempat untuk orang yang beriman dan beramal soleh menerima ganjaran. Tempatnya nun di akhirat sana. Ia ada pada syurga yang tidak pernah akan dapat dibayangkan oleh akal manusia akan keindahan dan kemewahannya yang infiniti kali lebih hebat dari apa yang paling hebat di dunia sementara ini, walaupun untuk orang yang paling rendah darjatnya.

Subhanallah, tidak terliurkah kita dengan syurga Allah, dengan kedamaian, keindahan, kemewahan dan kebahagiaan yang kekal selama-lamanya di sana nanti, tempat di mana kita akan kekal muda belia dengan wajah yang tampan dan jelita, dikelilingi oleh bidadari-bidadari(a) yang jelita lagi terpelihara, tempat di mana kita tidak perlu bimbang  akan hutang piutang, dengki dendam, sakit atau cedera dan pastinya kita tidak akan mati buat selama-lamanya.

Itu syurga.

Dunia juga bukan tempat para pendosa dan penjahat menerima balasan. Saat hati kita pedih meyayat hati melihat pembunuh Nurin Jazlin yang masih lepas bebas, saat kita merasa geram akan Radovan Karadzic yang dibicara dengan aman walaupun pada tangannya masih basah darah kaum muslimin Bosnia yang dibunuh dan diratah, saat kita merasa gelap gelita melihat akan rakusnya dan berkuasanya Israel dan proksinya di serata dunia mengepung Gaza dan menjajah Masjid Al Aqsa,

ketahuilah bahawa

Balasan yang akan mereka terima bukanlah dalam bentuk musibah dunia. Goerge Bush (Junior dan Senior) masih aman dan bebas berkelana ke sana dan ke sini, tidak ada pula sakit misteri atau sawan ganjil yang menimpa mereka seperti yang menimpa orang-orang baik yang selalu kita lihat dalam rancangan Bersamamu. Israel tidak pernah pula dilanda gempa bumi atau tsunami, sedangkan Acheh tempat ramainya ulama’ – ulama’ dan orang-orang yang soleh bagaikan di sapu bersih oleh ombak tsunami yang membadai ganas.

Adilkah begitu?

Dalam sesetengah keadaan, ada yang menerima balasannya di dunia lagi, tapi dalam banyak keadaan kita lihat ramai pula pelaku dosa dan penjahat tidak ada pula terkena musibah apa-apa.

Nanti dulu!

Cukuplah bagi mereka neraka yang panas membakar dan seksaan-seksaan yang akan diterima di dalamnya.

Neraka bukan main-main, panas apinya bukan seperti panas api dunia.


melihatnya sahaja pun sudah merasa geli, bayangkan di neraka nanti lipan ini akan merayap di atas muka dan menggigit


Lipan dan ularnya bukan seperti lipan dan ular yang ada di dunia.

Minumannya bukanlah minuman panas yang akan menghilangkan dahaga, tapi nanah dan darah yang akan menembusi leher dan memecahkan isi perut saat meminumnya

Rantai dan rotannya bukan seperti rotan yang ada di mana-mana penjara di dunia.

Tajam duri buah Zaqqum bukanlah seperti tajamnya kulit durian yang akan mengakibatkan luka parah jika dihempas di atas kepala.

Ada pula yang gatal mulut berkata, “Alah tidak mengapa, biarlah aku diseksa sebentar, nanti masuk syurga juga.”

Jangan!

Sanggupkah kita, walau 5 minit kita letakkan tangan di atas api atau kita biarkan lipan mematuk kaki. Jika di dunia pun kita tidak sanggup, di neraka nanti, bukan 5 minit, 0.00005 saat pun kita tidak mampu untuk menghadapinya. Inikan pula menerima siksa beribu-ribu tahun.

Walaupun tidak kekal, tapi satu hari di akhirat bersamaan seribu tahun di dunia, jika kita menerima hukuman 3 hari penjara di neraka, bermakna 3000 tahun kita akan diseksa dalam neraka. Itu 3 hari, kalau 7 hari?, kalau sebulan?, kalau setahun?

Jika pengganas-pengganas dunia ini kelihatannya selamat, biarlah, keselamatan mereka hanya di dunia, di akhirat nanti, mereka akan dibalas dengan siksaan sepedih-pedihnya.


No comments:

Post a Comment