Pemergianmu Ditangisi

Berlalulah sudah pesta ibadah buat umat Islam sedunia, Ramadhan pergi meninggalkan setiap insan, ada yang tertawa, ada pula yang berduka, namun jiwa mu’min yang sebenar seharusnya merasakan pemergian Ramadhan ibarat pemergian seorang kekasih yang amat dicintainya. Jiwa mu’min akan sentiasa merindukan kedatangan Ramadhan, mereka sentiasa berdoa agar dipertemukan lagi dengan Ramadhan akan datang.

Selepas Ramadhan, Syawal menjelma, 1 Syawal menjanjikan kegembiraan buat umat Islam seluruhnya, baik yang berpuasa dengan tingkatan yang tertinggi atau yang berpuasa hanya sekadar lapar dan dahaga, setiap jiwa pasti merasa gembira dengan kehadirannya. Syawal menjadi saksi kembalinya jiwa-jiwa yang pasrah kepada fitrah asal kejadiannya, bebas dari dosa dan kesalahan terhadap penciptanya, namun Syawal juga menjadi saksi akan jiwa-jiwa yang tersiksa, terperangkap dalam kelam hitam dosa sepanjang kehidupan tanpa ada usaha untuk mendapat keampunan.

Moga Allah akan menerima segala amal soleh kita di sepanjang bulan Ramadhan kali ini dan moga-moga dipanjangkan usia kita untuk dipertemukan lagi dengan bulan penuh kebaikan ini pada hayat kita yang akan datang.

Janganlah kita menjadi hamba Ramadhan tetapi sembahlah Allah dan jadilah hambanya pada setiap masa dan ketika

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga.

Mohd Hisham Mohd Sharif
Hasifah Zainuddin
Humaira Mohd Hisham
Khadijah Hanan Mohd Hisham

No comments:

Post a Comment